کابل شبکه فله ای
کابل شبکه فله ای بستر ارتباطی کابلی است که برای تبادل داده، اشتراک گذاری و متصل ساختن دستگاههای یک شبکه به یکدیگر یا به سایر شبکهها استفاده میشود. کابلهای شبکه با توجه به نوع همبندی، پادمان و اندازه شبکه دارای گوناگونی میباشند و از همین رو است که دستگاهها میتوانند در فاصلهٔ کوتاه و چند متری یا در فاصلههای دور به هم وصل شوند. کابل ارزان قیمتی است که نصب آسانی دارد و برای شبکههای LAN سیم بسیار مناسبی است، همچنین نسبت به کواکسیال کموزنتر و انعطافپذیرتر است. از دو سیم مسی ایزوله شده که برای کاهش نویز به هم تابیده میشوند و در یک غلاف عایق قرار میگیرند تشکیل شدهاست. در سیم تلفن که خود نوعی از این کابل است از اتصال دهنده RJ11 استفاده میشود، اما در کابل شبکه اتصال دهندهای با شماره RJ45 (فیشهای مربوط به کابلهای T.P. هستند) بکار میرود که دارای هشت مکان برای ۸ رشته سیم است.
پیشنهاد سردبیر : خرید ترمینال کروز مخابراتی
شیوه نام گذاری کابل شبکه فله ای
کابل شبکه بر اساس پهنای باند، سرعت، نویز پذیری، جنس روکش و… به چندین دسته تقسیم میشود. اما بهطور استاندارد کابلهای شبکه به دستههای Cat1 تا Cat8 تقسیم میشوند. این دستهها از Cat1 (کوتاه شده Category 1 یا دسته ۱) شروع شده و به Cat8 میرسند. هر چه دستهبندی کابلهای شبکه بالاتر باشد، تکنولوژی ساخت آنها و در نتیجه سرعت انتقال اطلاعات، پهنای باند و نویز پذیری آنها بهبود پیدا میکنند. نامگذاری و دستهبندی هر کابل شبکه با توجه به ارتقاء و بهبودهایی انجام میشود که در آن کابل به وجود میآید. بهطور مثال کابل Cat5 با ایجاد چند بهبود در عملکرد آن به Cat5e تبدیل شد، حرف e در آخر CAT5e به معنی Enhanced یا بهبود یافتهاست، به این دلیل که سرعت انتقال اطلاعات از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه به ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه افزایش پیدا کرد. همچنین این مورد را در دیگر دستهبندیهای Cat8 ،Cat7 ،Cat6 نیز میبینیم، بهطور مثال در کابل Cat6a معنی a در انتهای آن Augmented به معنی افزایش است، چون پهنای باند در کابل Cat6a از ۲۵۰ مگاهرتز به ۵۰۰ مگاهرتز افزایش داده شده و کابل شبکه Cat6a به وجود آمدهاست. زمانی که در یک کابل شبکه تغیرات زیادی به وجود میآید یک دستهبندی جدید به وجود میآید. تغییرات کوچکتری که بر روی هر دستهبندی اعمال میشود، نسخه بهبود یافته (e) یا افزایش یافته (a) را ایجاد میکنند.
انواع کابل شبکه فله ای
کابل شبکه فله ای LAN به دو نوع شیلد دار و بدون شیلد تقسیم میشه شیلد برای جلوگیری از نویزهای داخلی و خارجی طراحی میشود. در حالت کلی کابل لن به دونوع STP و UTP تقسیم میشود.روکش کابل مانند یک محافظ از کابل شبکه در برابر تهدیدات خارجی، مانند تداخل الکتریکی، سیگنالهای مزاحم، ضربات و کشش های احتمالی که به کابل وارد میشود محافظت میکند این روکش شامل روکش پی وی سی و یا فویل آلومینیمی، شیلد مسی و نخ ابریشمی میباشد.
تقسیم بندی کابل لن بر اساس نوع کابل و کارکرد آنها انجام میشود :
- از کابل های CAT1 بدلیل کاهش سرعت و کیفیت ترافیکی استفاده نمی شود.
- کابل های CAT2, CAT3, CAT4, CAT5 , CAT6 بخاطر کیفیت بالا و حمایت از باز ترافیکی تلفن و شبکه ها استفاده می شود.
- کابل های CAT2 در شبکه های Token Ring کاربرد دارند و سرعت انتقال اطلاعات این نوع کابل ۴ مگابیت در ثانیه می باشد.
- کابل CAT3 دارای پوشش سرعت انتقال اظلاعات با سرعت ۱۰ مگابیت در ثانیه می باشد.
- از کابل های CAT5 برای سرعت بالاتر مثلا ( ۱۰۰ مگ بیت در ثانیه ) استفاده می شود.
معمولا کابل شبکه فله ای به دو دسته Cat5 , cat6 تقسیم می شوند این کابل ها از جنس مس ساخته شده است و هرچه درجه خلوص مس انها بیشتر باشد دارای کیفیت بهتر و افت ولتاژ کمتری هستند و به طبع افزایش پیدا می کند . کابل های Cat6,Cat5 از چهار زوج سیم(هشت رشته سیم) به رنگ های آبی – سفید آبی،نارنجی – سفید نارنجی ، سبز – سفید سبز ، قهوه ای – سفید قهوه ای ، تشکیل شده که در آنها دو رشته سیم وظیفه ارسال اطلاعات ، دو رشته سیم نیز وظیفه دریافت اطلاعات و چهار رشته بعدی فقط نقش نویز گیری را ایفا میکنند . کابل های Cat 6 دارای پهنای باند 250MHz هستند و برای استفاده در اترنت گیگابیتی طراحی و ساخته شده اند. این كابل هم دارای نوع ارتقا یافته به نام Cat6E است. در کابل های Cat6e بین هر دو زوج سیم فویل قرار داده شده است تا امر نویز گیری بهتر انجام گیرد ، در کابل های Cat6e قطر کابل افزایش یافته است ، افت ولتاژ Cat6e تا حد چشم کیری پایین تر از Cat5 است . این نوع کابل ها (Cat6e) برای مسافت های طولانی بهتر هستند ، برای اتصال کابل های Cat5, Cat6e به کارت شبکه از سر سیم های Rj-45 استفاده میگردد .این سر سیم ها برای کابل های Cat6e , Cat5 متفاوت میباشند تفاوت اصلی 2 کابل cat5 و cat6e سرعت انتقال اطلاعات آن می باشد به طوری که کابل های Cat5 سرعتی در حدود 100 مگابایت بر ثانیه داشته و کابل های cat6e تا 10 برابر این سرعت یعنی 1000مگابایت بر ثانیه قابلیت جابجایی دیتا را دارند و این یکی از مزیت های آن می باشد .